O NAMA

Uvod

Preduzeće Evolution Online – EON doo je nastalo 2003. godine u Beogradu, a bavimo se specijalizovanim uslugama iz oblasti informacionih tehnologija.

Od samog početka, naš pristup nije bio ograničen na nuđenje standardizovanih rešenja, programa ili proizvoda klijentima – uvek su nas više privlačili problemi i rešenja u kojima smo mogli da ostavimo “lični pečat”, tj. situacije gde smo morali da potpuno uđemo u poslovni proces klijenta, kako bi ponudili pravo rešenje, koje je neretko zadiralo i u modifikacije poslovnog procesa .

Sa takvim pristupom, posvećenošću i uspešnom realizacijom, u našim klijentima smo dobijali dugoročne partnere, ali smo i mi sticali ogromno iskustvo i znanje o poslovnim procesima u raznim i oblastima, što verujemo da je sada naša najveća prednost.

Dakle, mi sada više ne mislimo o nama samo kao o timu IT profesionalaca koji će napraviti neku aplikaciju, servis  ili koji će uspostaviti potrebne (hardverske) komunikacione tokove u Vašoj firmi, već predstavljamo tim koji je uvek spreman da pronikne u suštinu Vašeg poslovnog procesa, da napravi adekvatnu analizu i ponudi rešenje, koje ne mora uvek i nužno da bude novi softver ili nova oprema.

Mi ćemo razumeti suštinu onoga što radite i onoga što Vam treba.

A kroz koje projekte smo sticali iskustvo i šta Vam možemo ponuditi?

Osnovna delatnost firme je razvoj softvera...

Upis u srednje škole

Prvi veliki projekat, oko kojeg su se i okupili ljudi koji su potom osnovali EON je projekat reforme upisa u srednje škole 2002-ge godine. Mladi tim, okupljen u tom trenutku oko Računarskog centra Alternativne Akademske Obrazovne Mreže, prihvatio je izazov i ukazanu šansu, i za samo nekoliko meseci osmislio, organizovao i uspešno realizovao nov sistem upisa, potpuno transparentan i automatizovan. Projekat je proglašen reformskim projektom te godine od strane časopisa Vreme, a više o ovom projektu možete pročitati ovde ››

Poslovni informacioni sistemi

Puno smo se bavili (i bavimo se i dalje) poslovnim informacionim sistemima.

Razvili smo sopstveno ERP rešenje pre svega okrenuto malim i srednjim preduzećima, a koje pokriva magacinsko poslovanje, robno-materijalno knjigovodstvo, finansijsko knjigovodstvo, osnovna sredstva i sitan inventar… Poslovni paket koji smo razvili nije bio zamišljen kao konfekcijski softver, sa namenom da se proda i u istom obliku postavi na što više mesta, već kao osnova koju smo uvek prilagođavali i skrajali za konkretne potrebe konkretnih klijenata, uvek prateći osnovnu ideju da naš klijent treba da dobije rešenje, a ne samo program ili neku drugu uslugu. Međutim, čak ni potpuno prilagođeni softver nije ponekad dovoljan za uspešnu implementaciju poslovnog softvera, već imlementaciju često mora da prati i niz pratećih usluga i rešenja poput:

  • integracija distribuiranih baza i sekundarnih i pratećih poslovnih grana koje po pravilu koriste različite aplikacije (npr menjačnica, kafića, različitih uslužnih delatnosti...)
  • Povezivanje prostorno udaljenih punktova, bitnih za poslovanje klijenta i kompletnog objedinjavanja tokova informacija – point-to-point (direktan vod, frame relay...) i internet vezama (VPN).
  • B2B integracijama- integracije sa sistemima komercijalnih banaka, NBS, RFZO-om, UOS-om, sistemima poslovnih partnera..

..i mnogo toga drugog – ukratko, radili smo i radimo sve što osetimo da klijent ne može samostalno da iznese, a što ocenjujemo kao potrebno za uspešno prihvatanje i rad novog sistema.

Finansijsko poslovanje smo razvili kako za privatna preduzeća, tako i za državne institucije, kao i nevladine organizacije i udruženja koja funkcionišu po projektnom principu.

Obračun zarada, kadrovska služba

Razvijen je kompletan kadrovski modul, modul evidencije o ugovorima ali i izuzetno kvalitetan modul za obračun zarada, što je inače rak rana stranih informacionih sistema, zbog specifičnosti domaćeg zakonodavstva. Pored vođenja evidencije i obračuna zarada, iz modula se štampa veliki broj obrazaca (PPOPj, PPOD, M1, M2, M4..), a obezbeđeno je i automatizovano štampanje virmana ili plaćanje e-bankingom.

Napravljena je integracija za plaćanje (naravno, i za import izvoda) kako za komercijalne banke (Halcom, FX client), tako i za Trezor preko koga idu transakcije za budžetske korisnike.

Maloprodajni softver

Uz veleprodajni deo, nezavisno se razvijao i maloprodajni softver, koji postoji i kao samostalni modul, ali pre svega kao modul integrisan u jedinstven informacioni sistem sa veleprodajnim delom sistema. Praktično od svojih prvih verzija (2004-te godine) maloprodajni softver je ustanovio koncept centralizacije šifarnika (artikala, komitenata..) i sinhronizaciju podataka koja se uspešno vršila čak i u tadašnjim uslovima dial up-a, odnosno putem interneta ili direktnim data pozivom serveru. Koncept integrisane veleprodaje i maloprodaje je i na najvećim stress testovima pokazao izuzetne performanse, čak i u slučajevima klijenata koji su imali i po 200 000 artikala, desetine objekata i desetine hiljada svakodnevnih transakcija.

FP6-FP7 Međunarodni projekti

U periodu od 2007-2009 smo učestvovali u FP6 projektu EllectraWeb, kofinansiranim od strane Evropske komisije, kojim smo stekli i veliko iskustvo u načinu rada, administraciji i vođenju velikih, međunarodnih projekata.

Specijalizovani informacioni sistemi

Za potrebe naših klijenata razvijali smo brojne specijalizovane informacione sisteme, kako u vidu desktop aplikacija, preko integrisanih i kombinovanih desktop-web rešenja, do potpunih web rešenja.

Bili smo softverski partner Intracoma u procesu uvodjenja fiskalnih kasa (2004-2006), obezbeđujući softversku podršku za uvođenje Intracom CR401 kasa u različita poslovna okruženja i informacione sisteme. Sa partnerima SDDITG, razvili smo prvi sistem daljinskog očitavanja fiskalnih kasa preko posebnih hardverskih uređaja (fiskalnih terminala) , a na osnovu našeg sistema i naših prezentacija održanih za Poresku Upravu i Ministarstvo trgovine, 2005-te su uvedeni GPRS terminali kao obavezna oprema u maloprodajne objekte.

Bili smo tehnički partner Ministarstva Odbrane, odnosno Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u velikom projektu prekvalifikacije pripadnika Vojske Srbije, u okviru kog smo razvili kompletan informacioni sistem projekta PRISMA.

Napravili smo informacioni sistem za našu verovatno najveću turističku agenciju iz oblasti ski-turizma – SkiBus, u okviru kojeg je razvijen interni sistem prijava, rezervacija, organizacije tura i grupa..

E-commerce, web rešenja, B2B, integracije

Razvili smo nekoliko sajtova sa mogućnostima elektronske trgovine (e-commerce)u Srbiji i Crnoj Gori, odnosno kupovine i prodaje robe i usluga preko Interneta, sa različitim mogućnostima plaćanja i preuzimanja, uključujući i direktno plaćanje platnim karticama preko sajta.Kartično plaćanje je realizovano oslanjanjem na payment gateway sisteme banke Intesa (FirstData) i NLB Montenegro.

Pored e-commerce rešenja, radili smo čitav spektar različitih web rešenja i usluga, sa integracijom sa različitim web servisima (web servisi NBS, web servisi Udruženja Osiguravača Srbije..) ali i sa različitim hardverskim uređajima poput uređaja za evidenciju prisustva, čitačima kartica (lične karte, saobraćajne dozvole..) različitih vaga, modema, rutera..

SMS usluge

Takođe,u našem timu su i specijalisti koji se bave razvojem sistema za SMS usluge sa dodatom vrednošću – SMSGateway, sistemom razvijenim za prijem i obradu SMS zahteva kao i isporuku povratnih poruka korisnicima. Razvijeni su servisi za slanje masovnih (bulk) poruka u cilju pružanja informacije ili vršenja reklame, servisi za glasanja, nagradne ige ali i specifični servisi (SMSParking, mpayment). SMS Servisi trenutno pokrivaju Srbiju (MTS, Telenor, VIP), Makedoniju (T-Mobile, VIP Mobile, ONE) i Crnu Goru (m:Tel, T-Mobile i Telenor)

Fakultetski informacioni sistemi

Oslonili smo se i unapredili postojeći softver studentske službe autora prof.dr.Milana Dražića, koji iako kreiran pre više od 20 godina, postoji i funkcioniše na velikom broju fakulteta beogradskog univerziteta. Unapređenje se ogleda pre svega u pogledu razvoja studentskih servisa preko weba, sa mogućnošću prijave i uplate ispita preko interneta.

Pored ovih studentskih servisa koje su oslonjene na postojeći paket, u završavnoj smo fazi kompletno novog paketa studentske službe.

Uniqa osiguranje

Trenutno smo i strateški softverski partner Uniqa osiguranja, sa kojima smo radili i radimo na brojnim projektima, ne samo za potrebe Uniqa Srbija, već i na projektima za čitavu grupaciju, kao jedina softverska outsource firma grupacije. Od većih projekata realizovanih za Uniqa osiguranje izdvajamo projekat za online sistem za regrutovanje agenata osiguranja, koji se koristi u čitavoj grupaciji, kao i aktuelni projekat za prodaju polisa osiguranja auto-odgovornosti, osiguranja nezgoda, obaveznog osiguranja putnika u javnom prevozu...

Tehnologije

Naša firma je Microsoft partner, ali se alati i tehnologije koje koristimo ne ograničavaju na Microsoft tehnologije – radimo u sledećim alatima: .Net, MSSQL, VB6, PhP, MySQL, HTML-CSS, Javascript, jQuery…

Usluge IT podrške i održavanja

Pored razvojnog tima, drugu granu aktivnosti firme čine usluge kompletne IT podrške i održavanja funkcionalnosti informacionh sistema.

Usluge uključuju održavanje računara i računarskih mreža, administraciju Microsoft Windows i Linux/Unix based serverskih rešenja, postavljanju i održavanju mail servera (Microsoft Exchange, Postfix, Dovecot, Courier), Routing/Firewall rešenja, Integracija Windows/Linux rešenja, postavljanje IT infrastrukture, strukturno kabliranje, postavljanje i održavanja telefonskih sistema... Naša rešenja se baziraju na ponudi najpoznatijih proizvođača mrežne i telekomunikacione opreme, a prvenstveno Cisco, Linksys, Allied Telesyn za aktivnu, Panduit, Teldor i Univolt za pasivnu mrežnu opremu kao i Avaya i Panasonic za telekomunikacionu opremu.

Mnoge firme su nam poverile usluge održavanja kompletnog IT-ja – od malih preduzeća na jednoj lokaciji sa jednostavnim LAN i PBX rešenjima, preko srednjih, sve do velikih preduzeća sa nekoliko stotina zaposlenih, više administrativnih centara i vrlo raznovrsnim i zahtevnim IT potrebama.

EnergoProjekt Holdingu smo 2009-te postavili na noge kompletan mailing sistem, 10 godina održavamo mailing sistem i web server Media Centra, Pravnom Fakultetu smo postavili i održavamo kompletnu mrežu, serversku infrastrukturu i bezbedonosnu politiku, a stigli smo i do Kazahstana, gde smo sredinom 2000-tih u pionirskom projektu uspostavljali satelitske Internet veze i komunikaciona čvorišta na naftnim bušotinama (bili smo dugogodišnji IT partner naftnog preduzeća PM Lucas).

Naša ljubav i pasija prema tehnici nas je terala na stalno angažovanje, i van radnog vremena – u slobodno vreme, momci iz administratorskog dela firme su aktivno učestvovali u stvaranju i širenju Wireless zajednice BGWireless (admini nodova blok 45 i 44). Naša firma je jedno vreme bila jedina firma koja je bila administrator jednog noda (Mostar) u BGWireless mreži, a naravno sve je rađeno neprofitno, iz čistog entuzijazma.

Uprkos velikom iskustvu i stalnim bavljenjem IT-jem, naša strast i uzbuđenje koje nalazimo u novim izazovima ne jenjavaju. Ako mislite da naše iskustvo i znanje mogu biti Vama na korist, kontaktirajte nas, a nama će biti drago da Vas upoznamo i saslušamo.